Modebranschen har de senaste 10 åren fördubblats och omsätter idag 320 miljarder kronor. Höga siffror brukar lyftas som positivt. Men i det här fallet är det negativt eftersom modeindustrin påverkar miljön mer än flygindustrin och transportindustrin tillsammans.  

Besökte Fashion Week Stockholm och öppningstalade gjorde Jennie Rosén som är VD för Swedish Fashion Council (SFC). Hon frågar sig ”Hur ställer vi om och ökar omsättningen utan att påverka miljön? SFC har arrangerat riksdagsseminarium om svensk modeindustri med avsikten att skapa förståelse för att alla måste hjälpa varandra framåt. Jennie menar att stöttning från staten krävs precis som andra basindustrier understödjs med miljardbelopp. 

Det kan inte vara lätt att företräda modeindustrin och alla aktörer i den som kräver fortsatt ökad omsättning medan ljuset samtidigt bränns i andra änden med insikt om att klädproduktionen måste rejält minskas för att rädda jordklotet. Jag menar att det är vi konsumenter som kan och kommer göra den riktigt stora skillnaden när fler nås av insikten vart vi är på väg.

Tydligt känner jag detta när jag med min dotter besöker en stor galleria i Stockholm och vi möts av klädkedjornas stora butiker överfyllda med plagg hylla efter hylla och på galge efter galge. Samma plagg i samma färg men i flera olika storlekar som väntar på att någon ska köpa dem. Låga priser som skriker rakt i ansiktet på oss ”billigt!” och ”köp det här plagget!”. Jag känner stress när jag ser detta.

Vi måste påverka modeindustrin genom att tacka nej till två kanske upp till fyra kollektioner per år. Vi behöver inte byta ut hela garderoben med kläder så ofta. Vi måste tacka nej till att köpa nya kläder för att det blir vår igen, vi kan använda det som vi hade förra våren. De plaggen är tillräckligt intressanta för att det gått sommar, höst, jul och vinter sedan vi senast såg dem. För mig känns plaggen som nya och roliga igen att bära för att det var länge sedan vi sågs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: