Läste på Naturvårdsverkets sida att genomsnitt-svensken varje år konsumerar minst 14 kilo kläder och andra textilier.  Det innebär att vi köper ca 142 miljoner kilo kläder per år. Kan så mycket kläder verkligen hinnas bäras på ett år?

Vi köper kläder för att tillfredsställa olika behov. För att plaggen ska skydda mot kyla eller solens strålar. För att höja självförtroendet. Sen finns det roller och yrkesgrupper som kräver en viss stil eller specifika plagg. Kläder är makt och särskiljer vissa mot andra. Men behöver vi så pass mycket kläder som 14 kilo per år? Min mormor dog 88 år gammal, då ska hon som medelsvensk förbrukat över 15.000 kilo textil. I jämförelse med bilar skulle hennes hög av textil vara detsamma som 15 Volvo-bilar!

Naturvårdsverket säger även att genomsnitt-svensken slänger 8 kilo kläder i soporna varje år. Och det lär vara många plagg som är i bra skick och som skulle kunna användas igen. Skälen för att inte längre använda plagg är också flera. De kanske inte längre passar, ett ångrat impulsköp, modet har ändrats eller så har man helt enkelt tröttnat på plagget. Då väljer alltför många att slänga plagget i papperskorgen så att de förbränns medan andra bättre väljer att lämna till återvinning.

Min väninna har i flera år bjudit in till klädbytardag. Alla tar med plagg man inte längre vill ha och hänger upp dem på klädställningarna i vardagsrummet. Det provas plagg till höger och vänster samtidigt som vi njuter av lite plock att äta och dricka. Det är så trevligt och alla brukar ha med sig åtminstone ett par plagg och skor hem. Resten lämnar väninnan till återvinning.

Jag tror vi alla behöver tänka en extra gång innan vi köper nytt. Att secondhand blivit populärt är bra för därmed kan plaggen få nytt liv. Nya inköp för mig består numera av kvalité och basplagg som jag vet kommer användas mycket och ofta. De senaste åren har jag verkligen dragit ned på klädinköp och det känns helt rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: