Det är så spännande med mode och trender! När man varit med och levt ett tag kan man få uppleva hur mode kommer tillbaka. Då kan det hända att man klarar rota fram ett gammalt plagg som inte använts på ett tag men som är helt rätt nu.  Eller är man inte tillräckligt gammal kan man börja leta i föräldrarnas gömmor där det säkert går att hitta plaggen eller väskorna som gäller igen.

Det är fascinerande med mode utifrån flera aspekter. En av de jag tycker är mest spännande är vad som styr det. Hur det kommer sig att många börjar använda en viss stil av byxor, kavaj, väska eller ett visst varumärke. Hur en trend kommer till och vad som krävs för att många tar efter den för att vilja se ut eller bära ett visst plagg.

Det sägs ofta att det går fort inom mode men gör det verkligen det? Det kan ändå hålla i sig några säsonger att t ex vida byxor är inne. Sen blir det efter några år helt rätt med smala byxor och riktigt smala som tights. Rätt var det är ska det vara en rem under foten och då vill alla ha det.

Men vad händer med de där plaggen som ratas helt plötsligt? Och hur har vi råd att hänga med i modets snabba skiften som kräver att vi hela tiden köper nytt? Vi konsumenter förväntas att hänga med och hålla oss uppdaterade på senaste modet och vi överöses med reklam och budskap om ”vad som är rätt nu” så att vi köper nytt.

Skulle det inte gå att göra våra plagg mer hållbara i material som är mindre skadliga för miljön och återanvända plagg genom att t ex styla dem på ett nytt sätt? Detta har jag börjat fundera kring och läst en del böcker om för att jag känner att så som vi konsumerar idag inte kommer hålla i det långa loppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: