Det finns kurs för att föda barn men det borde även finnas kurs i att klara när de flyger ur boet. Det är en svår balansgång och realitet som man plötsligt ställs inför som förälder.

I arton år har jag haft koll, hjälpt till, funnits där alltid och varit handen som föder. Grundskolan och student är klar, snart härlig sommar och familj och vänner bjuds in för att fira. Men när gästerna gått hem och vardag efter semester infinner sig så står man där båda lika förvånade.

Barnet som inser att många års schemalagda dagar i samma umgänge inte kommer vara så om man inte väljer det igen. Och jag som förälder inser att det även finns en mental navelsträngen att klippa. Svårt att inse eller t.o.m. svårt att acceptera när stunden väl är kommen.

Jag valde först den tröga saxen. Det långsamma sättet var att fråga om han behöver sova hos flickvännen varje natt. Det var att bjuda hem honom på middagar både vardag som helg men få svaret han inte hinner.

Eller som att se fram emot att ses efter två veckor av varannanlivet och han inte kommer alls första dagen. Och jag frågar varför eftersom jag längtat ihjäl mig men han svarar att det går bra. Att det går bra? Det går inte bra för mig som mamma! Jag har haft dig vid min sida minst fem tusen dagar i rad och du klarar 15 dagar i rad utan?

Det tar tid att klippa även den mentala navelsträngen men stöd från vänner var det vägen fram för mig att kunna ta den skarpare avbitartången. Ibland backar känslorna ändå tillbaka till sorgen över förlusten. Men oftast ser jag på honom med stolthet och förundras över att han är den han är. Och han kommer för alltid vara min son som jag alltid kommer älska högt.

Och som tur är har jag en yngre lika älskad kvar hemma i ett par år till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: