För bara 25 år sedan fanns inte något rosa band. Det var Evelyn H. Lauder som 1992 skapade det och resten är historia. Hon gjorde det för att skapa uppmärksamhet och medvetenhet om det hon såg hända runt om i världen. Att kvinnor dog av bröstcancer och ingen pratade om det.

Det är på Estée Lauders Skandinaviska kontor i Köpenhamn som jag får höra historien om rosa bandet. Eftersom jag har arbetat med rosa bandet i fyra år känns det speciellt att få komma till kampanjens kärna. De visar en presentation som startar med en kvinna i orange kavaj sittande vid ett skrivbord med en klassisk amerikansk skyline i bakgrunden. På bordet står några skönhetsartiklar och en skål full av rosa band vikta på samma sätt och med en säkerhetsnål i varje. Hon har ett underbart leende och hennes blick når ända in i mitt bröst.

Evelyn skapade rosa bandet för att uppmärksamma den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor. Hon förstod att det behövdes betydligt mer resurser för att rädda kvinnor som drabbades av bröstcancer. Hon ville belysa frågan och skapade symbolen rosa bandet som uppmärksammas framförallt under den internationella bröstcancermånaden oktober. Det Evelyn H. Lauders inte visste var att hennes idé skulle bli ett en välkänd symbol världen över.

Det är Bröstcancerförbundet som i Sverige äger rätten att företräda det internationella bandet. Jag vill göra precis som Evelyn gjorde när hon levde. Jag vill med mitt arbete som ansvarig marknads- och företagssamarbeten skapa uppmärksamhet och bidra till bröstcancerforskningen. I Sverige får 9.000 kvinnor varje år bröstcancer, varannan timme får någon den diagnosen. I min närhet har många vänner gått igenom bröstcancer och det är för er jag kämpar.

Det internationella rosa bandet arbetar för att skapa en bröstcancerfri värld. För att vara med att bidra till det kan man t ex bära ett rosa band i oktober. Vill man göra något i mars eller april kan man swisha till 900 59 19 som går till Bröstcancerförbundet. Enkelt att göra och ett värdefullt bidrag eftersom kvinnor får bröstcancer varje dag oavsett månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: