Väl uppe på avdelningen kände jag mig lite nervös. Vi har lekt med dockor, frågat chans på killar åt varandra och bildat tjejbandet Läppglans som lagts ned igen. Nu hade hon som var en av mina bästa vänner opererat bort båda brösten för hon bar ärftlig risk för bröstcancer.

Jag hade gått av bussen helt fel och hamnat mitt i ombyggnationen av Karolinska universitetssjukhuset. I mörkret var det svårt att orientera sig och fick ta hjälp av fyra personer. När jag väl kom fram var dörren till sal C öppen och jag smög mig in. Sängen närmast var tom men lite längre in i rummet bakom ett draperi stack ett par fötter fram. Och där låg hon och trots lite blek brast hon som vanligt upp i ett varmt leende.

Hennes familj är så hårt drabbad av cancer. Hennes mamma som fanns där även för mig när vi var små eftersom vi lekte nästan varje dag fick en tuff bröstcancer som hon inte klarade. Sen fick hennes syster bröstcancer och som för ett år sedan utvecklats till spridd bröstcancer som är en obotlig cancer. Min vän tog beslutet att operera bort sina två friska bröst för att inte riskera att även hon får bröstcancer.

Jag är så imponerad av min vän. Det kan inte ha varit ett lätt beslut att ta men jag förstår att hon ändå tog det med tanke på sin man och deras tre barn. Där låg hon nu i sjukhussängen och jag satt på sängkanten efter att ha kramat henne löst. Hon lossade lite på sjukhuslinnet och visade att det redan såg ganska bra ut och jag beundrade hennes positiva inställning.

Igår när hon låg för operation hade jag känt mig orolig och det var skönt när sms kom från henne. Ännu mer härligt när hon tackade ja till att jag fick komma förbi efter jobbet för att hälsa på och att det var Dumlekola hon ville att jag skulle ta med. Tiden gick fort där hos henne på kvällen vid sängkanten och det syntes hon behövde vila, så jag kramade om henne försiktigt igen och lämnade sjukhuset mot att hon lovade höra av sig om hon behövde hjälp på något sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: