När vi sitter alla där runt bordet dukat fint med julmaten då njuter jag fullt ut. Då vill jag verkligen inte att det ska ta slut. Fram till den stunden har jag stressat och fixat med allt och kanske är det just därför det känns skönt när vi sitter där tillsammans.

Egentligen är det bara ett datum och man vet precis vilket datum det är under hela året. Då när det ska det finnas julklappar till var och en och traditionerna ska förberedas så det blir så som man alltid har gjort.

Ändå blir det så stressigt och pressat fast det är ganska konstigt utifrån att man liksom inte kastas in i julafton från att vara helt oförberedd. För mig har det viktigaste med julen alltid varit att få vara ihop med min familj. Det låter klyschigt men innerst inne är det allra viktigast för mig.

Från klockan tre när vi alla är samlade kan jag pusta ut, där och då kan jag inte förbereda mer. Det som finns då är så det blir och om något saknas så gör det bara det och går bra ändå. Kaffe och mammas mandelmusslor till Kalle & Co som vi alla skrattar till fast vi sett det så många gånger. Julbön i kyrkan klockan fem där de som vill deltar medan andra förbereder julmaten och passar hund eller barn som behövdes förr. Barnen som väntat hela dagen på julklapparna under granen som inte får öppnas förrän efter middagen.

Eftersom jag lever skild från barnens pappa får jag ha dem varannan jul men jag har alltid sett till att göra en julafton ändå fast på ett annat datum. De jular jag inte har barnen är jag i Norge hos min man, svärföräldrar och hans döttrar. Liknande traditioner förutom julmaten som består av mer kött och mindre sill och fisk. Men i ärlighetens namn slår det svenska julbordet det norska med råge. Men berätta inte det för min man…

Nu från mig till er alla – en riktigt God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: