”De tog bort en tårtbit av mitt bröst” sa hon. En annan hade just berättat att hon blivit så nöjd efter att äntligen tagit steget att göra ett nytt bröst efter sin cancer. ”Precis som du erbjöds jag göra plastikkirurgi direkt efteråt men jag orkade bara inte gå igenom det då. Det har tagit tre år men jag är faktiskt just nyopererad sedan två veckor tillbaka!”.

Där satt vi fem kvinnor runt ett bord för middag tillsammans. Ofta har jag tänkt på hur vi kvinnor är så generösa med att berätta rakt från hjärtat till personer man aldrig mött. Det är med lätthet kvinnor berättar om familj, jobb, relationer, livskriser och andra jobbiga saker. Medsyster är fint ord och jag tycker det passar så fint att kalla henne det, hon som berättar och ger av sig själv till en annan kvinna.

Under en helg har kvinnor drabbade av bröstcancer samlats för kongress och inför mitt nya uppdrag är jag inbjuden. Programmet innehåller föreläsningar såsom historik i bröstcancerforskning, prevention kopplat till bröstcancer och inspirationsseminarium med rubriken ”Framåt tillsammans” som även innefattar att ta ledarskap över sitt liv.

Ett fint program och innehåll men det som ger mest är mötet med kvinnorna. Att sitta där tillsammans med över 100 kvinnor som alla är drabbade av bröstcancer och som representerar 33 bröstcancerföreningar runt om i hela Sverige. Medmänniskans kraft visar sig på ett oerhört naket sätt.

Det arbete som läggs i dessa föreningar är imponerande och så viktigt. Som drabbad av bröstcancer kan man bli medlem i en lokal bröstcancerförening på sin ort. Där genomförs aktiviteter i form av t ex erfarenhetsutbyte, utbildning och framförallt stöd.

De samtal jag har fått ta del av och alla de historier jag fått höra har gjort mig både bestört och bedrövad men framförallt fyllt mitt bröst med en oerhört stark vilja och kämparglöd. Medsystrar, för er ska mer pengar samlas in – ingen ska känna sig ensam med bröstcancer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: